Jakie są korzyści zdrowotne śliwek , dlaczego warto je spożywać?
Wśród owoców znaleźć można takie, które zdecydowanie powinny znajdować się w codziennej diecie. Dzięki swoim właściwością pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji, a często wspomagają leczenie niektórych schorzeń. Takim owocem jest śliwka, która jest u nas powszechnym i smacznym owocem stosowanym i dla zdrowia i dla smaku.
Wśród wielu cudownych właściwości prozdrowotnych śliwek wymienić można niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że są pyszną przekąską dla osoby, na diecie odchudzającej. Ponadto zarówno śliwki świeże, jak i suszone mogą pomóc ograniczyć głód i zapewnić efekt sytości. Właściwości śliwek są olbrzymie, poznajmy je zatem lepiej!
Poprawiają stan zdrowia w wielu aspektach
Bogata w przeciwutleniacze śliwka poprawia i utrzymuje zdrowie serca. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, zapobiegając chorobom wiecowym i naczyniowym. Eliminują również ryzyko udaru, a antyoksydanty zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co również wpływa na lepsze działanie serca.
Suszone śliwki zwiększają wzrost zdrowych bakterii jelitowych, co wspomaga wchłanianie składników odżywczych i usuwanie toksyn. Dzięki zawartości substancji wspomagających trawienie śliwki pomagają wyeliminować zaparcia. Utrzymują również prawidłowy stan zdrowia jelit, a przy tym trzeba pamiętać, że warto spożywać je regularnie, wówczas problemy trawienne się skończą.
Śliwki – doskonały produkt w walce z nowotworem
Czerwonawo-niebieski kolor skórki śliwki wynika z pigmentu zawierającego antocyjany. Zwalczają one wolne rodniki, a co za tym idzie, działają przeciwnowotworowo. Sok śliwkowy z 100% owoców to również dobre wsparcie w leczeniu choroby nowotworowej.
Warto nadmienić, że śliwki chronią w szczególny sposób przed powstaniem zmian rakowych na piersiach, w jamie ustnej oraz jelitach. Dodatkowym atutem w tym aspekcie jest duża zawartość witamin i innych składników odżywczych, które po chemioterapii i silnych lekach pozwalają uzupełnić wszelkie niedobory mikroelementów w organizmie.
Kilka śliwek dziennie poprawia krążenie krwi i obniża cholesterol
Śliwki poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. Owoce te same zawierają żelazo, które jest niezbędne do produkcji komórek krwi, a w związku z tym ich jedzenie poprawia krążenie. Już trzy śliwki dzienne w krótkim czasie dają pozytywne efekty zdrowotne.
Dotyczy to również regulacji poziomu cholesterolu, poprzez zahamowanie jego produkcji w wątrobie. Ten proces uruchomiany jest przez dużą zawartość błonnika w śliwkach. Jest to zatem doskonały owoc, który można wprowadzić do każdej zdrowotnej diety.
Może spodobać Ci się również:
Światowe trendy modowe zmieniają się ciągle, szczególnie te, które dotyczą strojów damski, ale i w męskiej modzie jest co roku sporo nowych projektów. Panowie noszący na co dzień garnitury wymagane…
Czytaj więcej