poniedziałek, 06 maja 2024r.

Jakie są korzyści zdrowotne śliwek , dlaczego warto je spożywać?

photo 1613482083900 30775c584a74cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw3MHx8cGx1bSUyMGp1aWNlfGVufDF8MHx8fDE2NjQ1NTQ0ODIixlibrb 1.2.1q80w1080

Wśród owoców znaleźć można takie, które zdecydowanie powinny znajdować się w codziennej diecie. Dzięki swoim właściwością pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji, a często wspomagają leczenie niektórych schorzeń. Takim owocem jest śliwka, która jest u nas powszechnym i smacznym owocem stosowanym i dla zdrowia i dla smaku.

Wśród wielu cudownych właściwości prozdrowotnych śliwek wymienić można niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że są pyszną przekąską dla osoby, na diecie odchudzającej. Ponadto zarówno śliwki świeże, jak i suszone mogą pomóc ograniczyć głód i zapewnić efekt sytości. Właściwości śliwek są olbrzymie, poznajmy je zatem lepiej!

Poprawiają stan zdrowia w wielu aspektach

Bogata w przeciwutleniacze śliwka poprawia i utrzymuje zdrowie serca. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, zapobiegając chorobom wiecowym i naczyniowym. Eliminują również ryzyko udaru, a antyoksydanty zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co również wpływa na lepsze działanie serca.

Suszone śliwki zwiększają wzrost zdrowych bakterii jelitowych, co wspomaga wchłanianie składników odżywczych i usuwanie toksyn. Dzięki zawartości substancji wspomagających trawienie śliwki pomagają wyeliminować zaparcia. Utrzymują również prawidłowy stan zdrowia jelit, a przy tym trzeba pamiętać, że warto spożywać je regularnie, wówczas problemy trawienne się skończą.

Śliwki – doskonały produkt w walce z nowotworem

Czerwonawo-niebieski kolor skórki śliwki wynika z pigmentu zawierającego antocyjany. Zwalczają one wolne rodniki, a co za tym idzie, działają przeciwnowotworowo. Sok śliwkowy z 100% owoców to również dobre wsparcie w leczeniu choroby nowotworowej.

Warto nadmienić, że śliwki chronią w szczególny sposób przed powstaniem zmian rakowych na piersiach, w jamie ustnej oraz jelitach. Dodatkowym atutem w tym aspekcie jest duża zawartość witamin i innych składników odżywczych, które po chemioterapii i silnych lekach pozwalają uzupełnić wszelkie niedobory mikroelementów w organizmie.

Kilka śliwek dziennie poprawia krążenie krwi i obniża cholesterol

Śliwki poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. Owoce te same zawierają żelazo, które jest niezbędne do produkcji komórek krwi, a w związku z tym ich jedzenie poprawia krążenie. Już trzy śliwki dzienne w krótkim czasie dają pozytywne efekty zdrowotne.

Dotyczy to również regulacji poziomu cholesterolu, poprzez zahamowanie jego produkcji w wątrobie. Ten proces uruchomiany jest przez dużą zawartość błonnika w śliwkach. Jest to zatem doskonały owoc, który można wprowadzić do każdej zdrowotnej diety.

Może spodobać Ci się również:

photo 1519671282429 b44660ead0a7cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw4MXx8d2luZXxlbnwxfDB8fHwxNjE5NjgxOTc1ixlibrb 1.2.1q80w1080

Jakie wino do gotowania słodkie czy wytrawne? W jaki sposób dodawać wino podczas gotowania?

1 maja 2022

Gotowanie to dla wielu osób wielka pasja. Co więcej, przyrządzając potrawy, możemy dodawać wiele różnych składników w tym również wino. Niestety wybór win nie zawsze jest tak prosty z uwagi…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady