Najlepsza pizza na zimowe wieczory, czyli…? Tak wybiera Kraków!
Pizza – kto jej nie kocha?! Kraków to prawdziwa stolica wiernych fanów włoskiego placka. Świadczy o tym liczba świetnych pizzerii rozsianych po całym mieście. Zimowe wieczory sprzyjają zajadaniu gorącego ciasta, zwłaszcza, gdy możemy je mieć na stole bez wychodzenia z domu. Jaką pizzę wybieramy w Krakowie?
Tradycyjnie, jak w Neapolu
Nadal bezkonkurencyjna jest klasyczna włoska pizza. Na czym polega jej unikalny charakter? Cały sekret tkwi w cieście. Dobra pizzeria, a mamy takich naprawdę sporo, ma swój sekretny przepis. Podstawa pizzy musi być cienka, lekka i chrupiąca. Tylko taką zaakceptuje prawdziwy Włoch.
Wśród klasycznych zestawów w Krakowie najczęściej wybieramy najprostszą margheritę – ale tylko ze składników najwyższej jakości. Popularne dodatki to oczywiście pomidory, szynka parmeńska, pyszne oliwki, pieczarki, ostra papryka, tuńczyk i rukola. Dobra pizza nie obędzie się bez mozzarelli i wybitnego sosu pomidorowego. Gustujemy także w pizzy jedzonej z dodatkiem oliwy najwyższej jakości, aromatyzowanej ziołami lub czosnkiem.
Na bogato, jak w Nowym Jorku
Grube ciasto i dużo dodatków – taką wariację na temat pizzy lubimy bardzo. Zwłaszcza w chłodne dni, kiedy przydaje się konkretna porcja kalorii. Gruby spód to wynalazek amerykański. Właśnie taka pizza na dowóz kursuje najczęściej po ulicach Nowego Jorku… i Krakowa. Chociaż takie danie leży daleko od swojego pierwowzoru – mamy kilka miejsc, które przygotowują je naprawdę wyśmienicie.
Amerykańsko-włoska pizza może mieć na sobie wszystko. Uwielbiamy pepperoni i salami – to hit, zwłaszcza jesienią i w zimie. Ostre dodatki i dodatkowy ser są równie popularne. Nieco rzadziej decydujemy się na szparagi, ryby, mięso wołowe i brokuły. W końcu pizza musi być pyszna, niekoniecznie zdrowa!
Wyjątkowo, jak w Krakowie
W historycznej stolicy Polski kształtuje się całkiem nowa pizza. Kraków to restauracje, które wynoszą to proste danie na całkiem nowy poziom. Uwielbiamy eksperymentować i to widać w pełnych lokalach. Nowatorska pizzeria czerpie z tradycji, ale nie boi się zaskakujących połączeń smaków. I my takie połączenia kochamy.
Pizza nowoczesna ma wyjątkowe ciasto – z mąki pełnoziarnistej, razowej, jaglanej, owsianej itd. Nie musi mieć czerwonego sosu, może być biała. Coraz częściej staramy się dokonywać zdrowych wyborów – stąd popularność nowych rodzajów. Wcale nie trzeba rezygnować z tego przysmaku w przypadku alergii pokarmowych. Wystarczy znaleźć odpowiednią pizzerię.
Może spodobać Ci się również:
Praca poza granicami naszego kraju jest często bardziej opłacalna, niż w Polsce. Wiele ofert oraz większe zarobki to czynniki, które powodują, że chętniej wyjeżdżamy za granicę. Jeżeli więc szukamy pracy…
Czytaj więcej