Kawa mrożona – jak zrobić? Nasz błyskawiczny przepis!
W sklepach coraz częściej można trafić nie tylko na gotowe mieszanki w proszku do zrobienia kawy mrożonej, ale też takie napoje w puszce czy butelce. Sprawdzamy, jaki mają skład i porównujemy z kawą Arabica La Sabrosa czy Tres Comas z dobrych sklepów internetowych.
Napój ten dla wielu osób jest codziennym rytuałem. W mniej zwyczajnej wersji jest ten mrożony. Od kilku lat można dostać go również na mieście i w sklepach spożywczych w formie gotowej i w proszku. Sprawdźmy, co się w nich kryje.
Kawa mrożona w puszce/butelce
Takie produkty mają ładne opakowania i są dostępne od ręki z lodówki. Niestety, zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru i tłuszczu utwardzonego. Dla większości miłośników mrożonej kawy są zwyczajnie zbyt słodkie, by w ogóle brać je pod uwagę. Taka napój jest zmrożony, ale nie zawiera lodu, więc to nie do końca to, o co chodzi smakoszom.
Mieszanka do zrobienia kawy mrożonej
To zazwyczaj saszetka z proszkiem, który musisz dodać do zimnej wody z lodem. Zazwyczaj nie dostaniesz jej w specjalistycznym sklepie internetowym z kawą, ale w zwykłym spożywczaku. Sam proces przyrządzania takiej „kawy” nie jest zbyt przyjemny. Po wczytaniu się w skład może się okazać, że zawiera nawet 40-70 proc. cukru. Raczej też nie należy do tych najwyższej jakości.
Nie ma co spodziewać się tu kawy Kopi Luwak, ani nawet Sabor De La Victoria czy Descafeinado Orgánico. Zazwyczaj w tego typu mieszance znajdziesz tanią kawę rozpuszczalną. Pozostaje pytanie, po co robić taki dziwny proszek, zamiast samodzielnie zaparzyć w domu porządne ziarna i po wystudzeniu dodać do nich lód?
Zrób to sam: na bazie kawy ze sklepu internetowego
Paradoksalnie najlepszą i jednocześnie najtańszy mrożony napar można zrobić samemu w domu. Nie musisz nawet iść do specjalistycznego miejsca. W sieci jest sporo dobrych sklepów internetowych z kawą czy herbatą. Znajdziesz tam najlepsze gatunki, które dotrą do Ciebie hermetycznie zapakowane w dowolnej ilości. Do przygotowania kawy mrożonej polecamy szczególnie gatunki:
- kawa Arabica La Sabrosa,
- kawa Tres Comas,
- kawa Sabor De La Victoria,
- kawa Descafeinado Organico.
Jeśli chodzi o kawę mrożoną, to i tak jej smak będzie nieco inny niż tradycyjnie przez dodatek lodu czy mleka. Dlatego nie ma sensu kupować do niej Kopi Luwak czy innego drogiego gatunku. Natomiast przygotowując swój mrożony deser z pysznej Tres Comas czy Sabor De La Victoria, świeżego mleka i pokruszonego lodu, zyskujesz napój o wiele lepszy niż ten, który dostaniesz na mieście. Przygotowanie takiego trwa kilkadziesiąt sekund, a później możesz go zabrać w kubku termicznym na spacer.
Może spodobać Ci się również:
Czy wiesz, że niemal 70% Polaków zmaga się z paradontozą? Jest to choroba w wielu przypadkach dziedziczna, choć powodują ją również czynniki środowiskowe, np. zła higiena jamy ustnej oraz osłabienie…
Czytaj więcej