Dodatki do pizzy – ile i jakie wybrać?
Klasyczna pizza włoska nie zawiera zbyt wielu składników, co jest uwarunkowane historią tego dania. Zanim pizza stała się światowym przebojem, była plackiem na cienkim cieście z dodatkami, które akurat były we włoskim domu w czasach panującej biedy. Jej głównym atutem jest chrupkie ciasto drożdżowe, natomiast dodatkowe składniki zależą od upodobań.
Podstawą jest sos pomidorowy, aczkolwiek w różnych regionach świata sos jest modyfikowany tak samo, jak górna okrywa pizzy. Włoska klasyka to ser mozzarella, ale smakosze spożywają pizzę w różnych odmianach serowych. Nie ważne, jak komponujemy nasza pizzę, istotne jest, by całość doskonale się ze sobą łączyła smakami i aromatami. Taką właśnie pizzę można zjeść w Pizzerii Bbilon w Krakowie.
Popularne odmiany pizzy
Pizza smakuje prawie każdemu, niezależnie od zakątka świata. Jest takim daniem, którego ani nie trzeba tłumaczyć, ani reklamować. Jej globalną uniwersalność tłumaczyć można możliwościami komponowania składników i dopasowywania do regionu geograficznego oraz poszczególnych gustów.
W dobrej pizzerii królową w menu jest klasyczna margherita, a za nią idą inne warianty pizzy. W Polsce popularna jest pizza z kiełbasą i boczkiem, czyli wiejska, ale również hawajska z ananasem, czy amerykańska z serem żółtym i pieczarkami. Niewątpliwie peperoni jest jedną z najchętniej wybieranych odmian pizzy z dowozem.
Pizza z mięsem – co pasuje do drożdżowego placka?
Odpowiedź na to pytanie jest zasadniczo prosta: każde mięso pasuje do pizzy, wiec mięsożercy mają duże pole do popisu. Poza wymienionymi wyżej składnikami, na wielu odmianach znaleźć można kurczaka, szynkę, czy mięso mielone. Mięsne dodatki i warzywa do nich dopasowane sprawiają, że pizza jest cięższa, ale i bardziej sycąca, dlatego warto pamiętać, by omijać ją z daleka późnym wieczorem.
Niezależnie od tego, jakie mięso wybierzemy, obowiązkowo pizza musi mieć do niego dopasowany sos. W tym miejscu można wymienić biały sos śmietanowy, czy czosnkowy, które doskonale łączą się z drobiem. Z kolei sos barbecue to już uzupełnienie czerwonego mięsa.
Pizza dla wegetarian, czyli jaka?
Wiele osób odchodzi od mięsnych dań oraz dodatków pochodzenia zwierzęcego. W myśl tych trendów wiele tradycyjnych potraw zostaje zmodyfikowanych pod dietę wegetariańską. W przypadku pizzy, ta klasyczna, oryginalna zadowoli każdego wegetarianina.
Jednakże, by urozmaicić i „wzbogacić” nieco pizzę można dodać kapary, grzyby, karczochy i inne produkty roślinne. Tu warto pamiętać, że pizza dla wegetarianina musi być zbilansowana tak, by organizm otrzymał pełny bukiet minerałów i witamin.
Może spodobać Ci się również:
Pizza to danie, które smakuje wyśmienicie niemalże z dowolnym składnikiem. Pizzerie oferują nam różnego rodzaju kompozycje, które z pewnością przypasują każdemu, niezależnie od jego preferencji kulinarnych. Dzisiaj na tapetę weźmiemy…
Czytaj więcej