niedziela, 01 czerwca 2025r.

Najlepsza pizza na zimowe wieczory, czyli…? Tak wybiera Kraków!

Najlepsza pizza na zimowe wieczory, czyli...? Tak wybiera Kraków!

Pizza – kto jej nie kocha?! Kraków to prawdziwa stolica wiernych fanów włoskiego placka. Świadczy o tym liczba świetnych pizzerii rozsianych po całym mieście. Zimowe wieczory sprzyjają zajadaniu gorącego ciasta, zwłaszcza, gdy możemy je mieć na stole bez wychodzenia z domu. Jaką pizzę wybieramy w Krakowie?

Tradycyjnie, jak w Neapolu

Nadal bezkonkurencyjna jest klasyczna włoska pizza. Na czym polega jej unikalny charakter? Cały sekret tkwi w cieście. Dobra pizzeria, a mamy takich naprawdę sporo, ma swój sekretny przepis. Podstawa pizzy musi być cienka, lekka i chrupiąca. Tylko taką zaakceptuje prawdziwy Włoch.

Wśród klasycznych zestawów w Krakowie najczęściej wybieramy najprostszą margheritę – ale tylko ze składników najwyższej jakości. Popularne dodatki to oczywiście pomidory, szynka parmeńska, pyszne oliwki, pieczarki, ostra papryka, tuńczyk i rukola. Dobra pizza nie obędzie się bez mozzarelli i wybitnego sosu pomidorowego. Gustujemy także w pizzy jedzonej z dodatkiem oliwy najwyższej jakości, aromatyzowanej ziołami lub czosnkiem.

Na bogato, jak w Nowym Jorku

Grube ciasto i dużo dodatków – taką wariację na temat pizzy lubimy bardzo. Zwłaszcza w chłodne dni, kiedy przydaje się konkretna porcja kalorii. Gruby spód to wynalazek amerykański. Właśnie taka pizza na dowóz kursuje najczęściej po ulicach Nowego Jorku… i Krakowa. Chociaż takie danie leży daleko od swojego pierwowzoru – mamy kilka miejsc, które przygotowują je naprawdę wyśmienicie.

Amerykańsko-włoska pizza może mieć na sobie wszystko. Uwielbiamy pepperoni i salami – to hit, zwłaszcza jesienią i w zimie. Ostre dodatki i dodatkowy ser są równie popularne. Nieco rzadziej decydujemy się na szparagi, ryby, mięso wołowe i brokuły. W końcu pizza musi być pyszna, niekoniecznie zdrowa!

Wyjątkowo, jak w Krakowie

W historycznej stolicy Polski kształtuje się całkiem nowa pizza. Kraków to restauracje, które wynoszą to proste danie na całkiem nowy poziom. Uwielbiamy eksperymentować i to widać w pełnych lokalach. Nowatorska pizzeria czerpie z tradycji, ale nie boi się zaskakujących połączeń smaków. I my takie połączenia kochamy.

Pizza nowoczesna ma wyjątkowe ciasto – z mąki pełnoziarnistej, razowej, jaglanej, owsianej itd. Nie musi mieć czerwonego sosu, może być biała. Coraz częściej staramy się dokonywać zdrowych wyborów – stąd popularność nowych rodzajów. Wcale nie trzeba rezygnować z tego przysmaku w przypadku alergii pokarmowych. Wystarczy znaleźć odpowiednią pizzerię.

Może spodobać Ci się również:

photo 1598531228433 d9f0cb960816cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw0fHxkZW50aXN0JTIwc3RvbWFsb2dpc3R8ZW58MXwwfHx8MTY2NDI4MTU0NAixlibrb 1.2.1q80w1080

Dziecięcy stomatolog – czym powinien się charakteryzować?

1 stycznia 2024

Dbałość o zdrowie jamy ustnej od najmłodszych lat to kluczowy element prawidłowego rozwoju dziecka. Wybór odpowiedniego dziecięcego stomatologa odgrywa tu kluczową rolę. Specjalista ten nie tylko powinien być doświadczony, ale…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady