Pizza klasyczna i oryginalna. Jak dopasować dodatki?
Pizza, to takie danie, które właściwie nie ma ograniczeń kompozycyjnych. Jest tradycyjną włoską potrawą, która od dawna przywłaszczona została przez kulinarne tradycje wielu krajów. Jej smak zna prawie każdy, a możliwości dopasowywania składników na wierzchu są tak szerokie, że można powiedzieć, iż tylko wyobraźnia i poczucie smaku nas ogranicza.
Każda restauracja i pizzeria oferuje włoski placek na kilka sposobów. Można zazwyczaj zamówić klasyczną Margheritę lub autorską kompozycję dodatków, sosów i przypraw. Warto jednak zapoznać się z tym, jak powinna pachnieć i smakować klasyczna pizza, tak by móc na jej podstawie urozmaicić własną aranżację. Tu dobrym przykładem jest Pizzeria Babilon, miejsce, gdzie tradycja i nowoczesne kulinaria łączą się w fenomenalnym smaku i aromacie pizzy.
Klasyczna Margherita. Jak to smakuje?
Pod koniec IXX wieku włoska monarchini Małgorzata, będąc w Neapolu, posmakowała miejscowego placka przyrządzonego w barwach włoskich z czerwonymi pomidorami, zieloną bazylią i białą mozzarellą. Tak skomponowana pizza weszła do kanonu kulinariów włoskich wziąwszy od królowej imię Margherita. Do dziś nie ma restauracji na świecie, która w swojej ofercie nie posiadałaby “królowej” pizzy.
Klasyczne dodatki, najlepiej, oryginalne włoskie oraz ciasto drożdżowe delikatne i kruche to prostota, a zarazem pełnia smaku. Taka pizza zawsze znajdzie swoich zwolenników, którzy nie muszą dodawać nieskończonej ilości dodatków, by uszczęśliwić swoje podniebienia. W tradycji, bowiem, kryje się kunszt włoskich mistrzów pierwszej pizzy.
Dodatki, czyli pizza na bogato
Trzy składniki na drożdżowym placku w tradycyjnej odsłonie dla wielu to za mało. Część osób myśląc o pizzy pragnie skomponować na niej istną ucztę kulinarną. Niezależnie, czy pizza jest przeznaczona dla mięsożercy, czy wegetarianina, ważne jest takie dopasowanie składników, by nie zaburzyły harmonii smaku.
Tu można też pobawić się własną wyobraźnią i tak skomponować dodatki, by odpowiadały osobistemu gustowi oraz łączyły się z klasyczną odsłoną. Częstymi składnikami dodatkowymi na pizzy są owoce morza, wymyślne dodatki mięsne lub roślinne. Takie dania jest lekkie i pyszne, a eksperymentowanie dodaje przyjemności w spożywaniu własnej pizzy.
Ile sera i jaki ser wybrać do pizzy?
Ser mozzarella to klasyka na włoskiej pizzy, jednak drożdżowy placek jest wdzięczną podstawą dla wszelkich rodzajów sera. Można wykorzystać sery tradycyjne oraz gatunki regionalne, a także niszowe odmiany. W każdym przypadku do pizzy ser, niewątpliwie, będzie najlepszym dodatkiem.
Może spodobać Ci się również:
W ostatnich latach sztuczne rośliny ozdobne i sztuczne kwiaty w doniczkach zyskały ogromną popularność jako elementy dekoracyjne w domach, biurach i przestrzeniach publicznych. Estetyka, trwałość oraz łatwość w utrzymaniu sprawiają,…
Czytaj więcej