Zabezpiecz organizm przed zimą! O mocy soków owocowych, szczególnie z borówek słów kilka

Jesień się zaczęła i warto przypomnieć, że to ostatni moment, kiedy trzeba pomyśleć o zabezpieczeniu własnego organizmu przed zimą. To oznacza uzupełnienie wszelkich niedoborów witamin i minerałów i podniesienie poziomu odporności. I tu właśnie kluczowe jest regularne, codzienne uzupełnienie diety o odpowiednie składniki, najlepiej i najłatwiej poprzez picie soków owocowych.
O tajemnicach zdrowotnych soków owocowych i o tym, że borówki są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów – w poniższym artykule.
Dlaczego soki owocowe są ważne w okresie zimowym
Soki owocowe to doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów, które odgrywają kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i ochronie organizmu przed infekcjami. Tu warto zwrócić uwagę na sok pomarańczowy, cytrynowy i grejpfrutowy, które są bogate w witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy i pomagającą w zwalczaniu wirusów i bakterii.
Owoce, z których robi się soki, zawierają również antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Soki owocowe są źródłem wody, a szczególnie ważne w okresie zimowym jest utrzymanie jej prawidłowego poziomu w organizmie.
Borówki – zdrowie schowane w małych owocach
Borówki to małe owoce, które kryją w sobie wiele zdrowotnych sekretów i dlatego są szczególnie wartościowe w okresie zimowym. Są bogate w antocyjany, które są potężnymi antyoksydantami. Pomagają one w ochronie komórek przed uszkodzeniami i wzmacniają odporność organizmu. Choć borówki nie zawierają tak dużej ilości witaminy C jak cytrusy, to i tak dostarczają tej witaminy, wspierając układ odpornościowy.
Borówki są też źródłem błonnika, który odpowiada za prawidłowe działanie naszego układu pokarmowego. Badania wyraźnie też wskazują, że borówki mogą pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi i poprawie funkcji serca.
Dlaczego warto włączyć borówki i soki owocowe do diety jesienno-zimowej?
Włączenie borówek i soków owocowych do diety zimą jest łatwe i smaczne. Można przygotować pyszny sok z borówek, mieszając je z jabłkami lub innymi owocami. To doskonała przekąska lub dodatek do śniadania. Natomiast picie świeżo wyciskanych soków z pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów dostarcza organizmowi witaminy C i orzeźwienie.
Dodając borówki do zielonych smoothie, można wzbogacić dietę o wiele korzystnych mikroelementów, których domaga się organizm. Codzienne, regularne dostarczanie tych składników poprawia ogólny stan zdrowia, a także wpływa na wzmocnienie ciała. W ten sposób najłatwiej przygotować organizm porą jesienną do zimowych zmagań z niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Może spodobać Ci się również:
Obróbka skrawaniem to praca, do której wykonywania stosuje się urządzenie takie jak frezarka. Specyfika tej pracy oraz konieczność kierowania się jakością prac sprawia, że urządzenia muszą spełniać określone wymagania i…
Czytaj więcej