Zabezpiecz organizm przed zimą! O mocy soków owocowych, szczególnie z borówek słów kilka
Jesień się zaczęła i warto przypomnieć, że to ostatni moment, kiedy trzeba pomyśleć o zabezpieczeniu własnego organizmu przed zimą. To oznacza uzupełnienie wszelkich niedoborów witamin i minerałów i podniesienie poziomu odporności. I tu właśnie kluczowe jest regularne, codzienne uzupełnienie diety o odpowiednie składniki, najlepiej i najłatwiej poprzez picie soków owocowych.
O tajemnicach zdrowotnych soków owocowych i o tym, że borówki są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów – w poniższym artykule.
Dlaczego soki owocowe są ważne w okresie zimowym
Soki owocowe to doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów, które odgrywają kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i ochronie organizmu przed infekcjami. Tu warto zwrócić uwagę na sok pomarańczowy, cytrynowy i grejpfrutowy, które są bogate w witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy i pomagającą w zwalczaniu wirusów i bakterii.
Owoce, z których robi się soki, zawierają również antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Soki owocowe są źródłem wody, a szczególnie ważne w okresie zimowym jest utrzymanie jej prawidłowego poziomu w organizmie.
Borówki – zdrowie schowane w małych owocach
Borówki to małe owoce, które kryją w sobie wiele zdrowotnych sekretów i dlatego są szczególnie wartościowe w okresie zimowym. Są bogate w antocyjany, które są potężnymi antyoksydantami. Pomagają one w ochronie komórek przed uszkodzeniami i wzmacniają odporność organizmu. Choć borówki nie zawierają tak dużej ilości witaminy C jak cytrusy, to i tak dostarczają tej witaminy, wspierając układ odpornościowy.
Borówki są też źródłem błonnika, który odpowiada za prawidłowe działanie naszego układu pokarmowego. Badania wyraźnie też wskazują, że borówki mogą pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi i poprawie funkcji serca.
Dlaczego warto włączyć borówki i soki owocowe do diety jesienno-zimowej?
Włączenie borówek i soków owocowych do diety zimą jest łatwe i smaczne. Można przygotować pyszny sok z borówek, mieszając je z jabłkami lub innymi owocami. To doskonała przekąska lub dodatek do śniadania. Natomiast picie świeżo wyciskanych soków z pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów dostarcza organizmowi witaminy C i orzeźwienie.
Dodając borówki do zielonych smoothie, można wzbogacić dietę o wiele korzystnych mikroelementów, których domaga się organizm. Codzienne, regularne dostarczanie tych składników poprawia ogólny stan zdrowia, a także wpływa na wzmocnienie ciała. W ten sposób najłatwiej przygotować organizm porą jesienną do zimowych zmagań z niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Może spodobać Ci się również:
Studia wyższe to chętnie wybierana nauka, ponieważ wiele młodych osób chce w przyszłości pracować na konkretnym stanowisku pracy. W wielu sytuacjach konieczne jest, więc ukończenie studiów wyższych, ponieważ tylko one…
Czytaj więcej