Polskie dodatki do pizzy, czyli kabanos, ogórek kiszony i oscypek
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, które towarzyszy ludzkości tak naprawdę od wieków. Prawdziwe korzenie sięgają jeszcze starożytności, ale oryginalna pizza, jaką znamy dziś pochodzi z Włoch.
To jednak nie przeszkadza pizzeriom w tworzeniu własnych, unikalnych kompozycji, dopasowanych do gustów lokalnych konsumentów. W ten sposób powstają pizze w stylu polskim, amerykańskim, czy słynna hawajska.
Polskie kompozycje pizzy
Pizza wiele ma obliczy, ponieważ można stworzyć wiele kompozycji z użyciem różnych dodatków. To sprawia, że pizza jest tak unikalna i uniwersalna zarazem, trafiając w gusta młodych i starszych. Pizza w Krakowie to także możliwość stworzenia własnej kompozycji, nawet z użyciem składników typowych dla polskiej kuchni.
- Kurczak
Obecnie znajdziemy w zasadzie tego typu pizzę na dowóz w Krakowie w każdej pizzerii. To opcja dla osób, które nie jedzą wieprzowiny, a lubią mięsne dodatki na pizzy.
- Jajko sadzone
Niestandardowym dodatkiem do pizzy na dowóz w Krakowie jest jajko, którego raczej nie spotkamy w innych miejscach, a już na pewno nie we Włoszech. Połączenie z jajkiem występuje najczęściej w formie pizzy farmerskiej lub z tuńczykiem.
- Ogórek kiszony
Zdecydowany zwycięsca polskich smaków to ogórek kiszony. W Polsce lubimy kiszonki i przetwory na zakwasie, jak np. grzyby w occie. Takie rzeczy to częste tzn. „zagryzki” na imprezach, szczególnie przy alkoholu. Najczęściej kiszony ogórek będzie zestawiony z wytrawnymi smakami, jak szynka, czy ser wędzony.
- Kabanosy
Kolejna perełka z polskiego stołu to kabanos, który pojawia się na pizzy coraz częściej. Wciąż niewiele pizzerii oferuje pizzę z kabanosami, a jest ona zaskakująco smaczna. Najczęściej jest to bardzo mięsna pizza lub w stylu wiejskim.
Polskie góry na talerzu
Zimą preferujemy instynktownie cięższe potrawy i wyrazistsze smaki, gdyż pogoda się zmienia na chłodniejszą. W tym okresie do ofert lokali wchodzi góralska pizza. W Krakowie dowóz takiej pizzy zyskuje na popularności w okresie ferii. To wyjątkowa pizza, w skład której wchodzi tradycyjny oscypek oraz najczęściej kiełbasa. Może jednak pojawić się na niej także ogórek kiszony, żurawina, boczek czy dodatkowo ser wędzony.
Sens rodzimych smaków
Warto wybrać się na typowo polską pizzę w Krakowie. Dowóz gratis w brzydkie i leniwe dni będzie dodatkową zachętą. Szczególnie, gdy mamy daleko do lokalu, zamawiając na przykład pizzę z Nowej Huty. Smaki na pizzy typowe dla polskich stołów mają sens, gdyż trafiają w podniebienia lokalnych mieszkańców, przyzwyczajonych i lubiących m.in. ogórki kiszone.
Może spodobać Ci się również:
Skuteczne decyzje biznesowe powinny być oparte o realne dane. Dlatego istotne jest kontrolowanie tego, co dzieje się w firmie. Oprócz analizy danych ekonomicznych i księgowych coraz większe znaczenie ma controlling…
Czytaj więcej