Jakie witaminy na bolące stawy? Sprawdzamy które produkty wdrożyć do codziennej diety
O prawidłowe działanie stawów warto dbać… Z tym zdaniem zgodzi się chyba każdy, kto w późniejszym wieku miał do czynienia z uporczywym bólem. Niestety artroza stawu skokowego jest bardzo popularnym schorzeniem, którego nie da się całkowicie wyeliminować. Można jednak skutecznie opóźnić dolegliwości, stosując odpowiednią dietę i wykonując różne aktywności fizyczne. Które składniki warto włączyć do codziennych posiłków?
Prawidłowa waga to podstawa
W pierwszej kolejności należy zweryfikować, czy posiadamy właściwą masę ciała. Dodatkowe kilogramy są szczególnie niebezpieczne dla stawów, z tego względu, że powodują nadmierne ich obciążenie. Przy takiej sylwetce chrząstka amortyzująca każdy ruch zużywa się znacznie szybciej, co może doprowadzić do rozwoju stanów zapalnych…
Oprócz tego warto wspierać stawy, dobierając właściwe produkty zawierające:
- witaminy: C, D, E,
- mikroelementy: wapń, fosfor, białko, cynk,
- kwasy tłuszczowe omega-3,
- kolagen.
Które produkty warto jeść?
Artroza kolana rozwija się powoli, dlatego obserwując pierwsze symptomy choroby, warto uzupełnić dietę. Przede wszystkim należy włączyć do posiłków jak najwięcej owoców i warzyw, w szczególności na surowo. To cenne źródła witamin, które działają jako przeciwutleniacze w walce z wolnymi rodnikami.
Uzupełnieniem posiłków mogą być orzechy i nasiona, które dostarczą kwasów omega-3 i witaminę E. Dobrze jest wzbogacić posiłki o produkty rybne – szczególnie tłuste ryby morskie są źródłem cennych białek i witaminy D.
Przy zapaleniach stawów wynikających z rozwoju artrozy, dobrze jest postawić na olej rzepakowy lub lniany. Produkty wspierają ochronę stawów, pomagając wyeliminować infekcję. Najlepiej, gdy są one tłoczone na zimno i dodawane do posiłków na surowo.
Jeśli artroza stawu skokowego znacznie się rozwinie, sama dieta to za mało. Można jednak zastosować dodatkowe suplementy i tabletki, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Warto jednak przed ich użyciem skonsultować się z lekarzem i zażywać produkty pod jego okiem.
Z jakich produktów zrezygnować?
Głównym wrogiem w walce z artrozą kolana są produkty zawierające tłuszcze nasycone. Najlepiej ograniczyć więc spożycie tłustego mięsa oraz jego przetworów, masła czy smalcu. Nie pomagają również cukry proste zawarte w słodyczach, napojach kolorowych oraz wysoko przetworzonej żywności.
Trzeba uważać także na spożycie produktów zawierających kwasy omega-6. W przeciwieństwie do kwasów omega-3, mają one silnie prozapalne działanie, które może potęgować skutki choroby. Najczęściej występują one w oleju słonecznikowym, sojowym lub kukurydzianym.
Może spodobać Ci się również:
W ciepłym klimacie zwrotnikowym palmy to naturalny widok z okien. Występują w wielu miejscach, gdzie jest wysoka temperatura, są w różnych kształtach i rozmiarach. Niestety na naszej szerokości geograficznej to…
Czytaj więcej