Czemu espresso ma tak wyjątkowy smak?
Ponieważ espresso jest inaczej palone, mielone i parzone. Dlatego też ma wyjątkowy smak w porównaniu do kawy dripa. Zwykle ma łagodniejszy, mniej kwaśny smak. Smakuje „mocniej”, co oznacza, że ma bogaty smak kawy. Proces prażenia szczególnie wydobywa z ziaren więcej olejków, przez co często wydaje się być “cięższy”.
Czy espresso ma więcej kofeiny?
To właściwie mit, że espresso ma więcej kofeiny niż kawa do dripa. W rzeczywistości jest odwrotnie! Przeciętna filiżanka kawy dripa ma nieco więcej kofeiny niż espresso. Dzieje się tak dlatego, że ziarna espresso są palone dłużej niż ziarna jasne lub średnie, więc podczas tego procesu spalana jest dużo mniejsza ilość kofeiny.
Mimo to espresso ma wysokie stężenie kofeiny na ml. Zasadniczo, jedna porcja espresso (ok. 30 ml) ma podobną zawartość kofeiny jak jedna filiżanka kawy dripa (ok. 200-250 ml). Gdybyś jednak wypił ok. 200ml espresso, byłbyś wręcz przeładowany tak dużą dawką kofeiny – nastąpi przedawkowanie kofeiny, co wiązać się będzie z ogólną nerwowością, podenerwowaniem, wyższym ciśnieniem, szybszym biciem serca itp.
Jaka jest różnica między espresso, Americano i cappuccino?
Americano zawiera espresso. W rzeczywistości kawa typu Americano (nazywana również „dużą czarną”) to po prostu rozcieńczone espresso (espresso i woda). Po rozcieńczeniu ma podobną moc do kawy dripa, ale ma gładszy i mniej kwaśny smak. Americano zwykle najpierw wlewa się do kubka, a następnie dodaje wodę.
Podobnie cappuccino ma espresso – mowa o prawdziwym cappuccino. Cappuccino to zazwyczaj jedna lub dwie porcje espresso zmieszane z mlekiem (lub śmietanką) i zwieńczone pianką z mleka na parze (inaczej mikropianka). Następnie można go posypać cynamonem lub kakao w proszku, aby uzyskać dodatkowy i łagodniejszy, a także ciekawy smak.
Cappuccino jest przygotowywane przez wlanie jednego lub dwóch porcji espresso (ok. 30-60 ml) na dno filiżanki do cappuccino. Następnie do kubka wlewa się gorące mleko i miesza. Górna część napoju ma mleczną piankę, którą można czasami przyozdobić rysunkami – tzw. latte art.
Czy można używać “zwykłych” ziaren kawy do przygotowania espresso?
Powiedzmy, że jesteś w trudnej sytuacji. Masz tylko zwykłą ziarnistą kawę (np. bez dopisków espresso), ale nie możesz się doczekać napoju espresso z aeropressu. Czy możesz użyć średnio palonych ziaren do przygotowania espresso?
Oczywiście że możesz! Nie ma żadnych przeciwwskazań co do tego, abyś eksperymentował z przygotowaniem idealnej filiżanki kawy. Średnie palenie nie będzie tak mocne, anie nie będzie smakować tak intensywnie jak mocno opiekane ziarna lub espresso, ale nadal możesz je bardzo drobno zmielić, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (zmielenie) do przyrządzenia espresso.
I chociaż jest to możliwe, nie jest to rozwiązanie idealne. Kawa może przez to smakować słabiej i sprawiać wrażenie nieco bardziej rozwodnionej.
Może spodobać Ci się również:
Białe zęby to wizytówka każdego z nas. Dbanie o uzębienie jest ważnym aspektem, pozwalającym na zachowanie estetycznego wyglądu uzębienia oraz uniknięcie wielu chorób, w tym próchnicy. Jeżeli myślałeś o wybielaniu…
Czytaj więcej