Mięso na pizzy – kurczak, pepperoni czy może salami? Jaki dodatek wybrać?
Pizza to danie, które smakuje wyśmienicie niemalże z dowolnym składnikiem. Pizzerie oferują nam różnego rodzaju kompozycje, które z pewnością przypasują każdemu, niezależnie od jego preferencji kulinarnych. Dzisiaj na tapetę weźmiemy mięsne dodatki i przyjrzymy się, jakie składniki najlepiej komponują się z drożdżowym plackiem i pomidorowym sosem.
Klasyczne mięsne dodatki
Przeznaczone są dla tych mniej odważnych. Nie oznacza to oczywiście, że są gorsze. Najbardziej popularnym składnikiem jest zwykły kurczak. Każda szanująca się pizzeria ma w swojej ofercie co najmniej kilka różnych rodzajów pizzy z tym mięsem. Kura zwykła, grillowana, o smaku kebaba – do wyboru do koloru. Pizza na dowóz z tym dodatkiem stanowi ponad 50% wszystkich zamówień, a to już chyba coś znaczy.
Pora na nieco mniej oczywiste dodatki. Pizza pochodzi z Włoch, kraju znanego także z wina, makaronu… oraz przepysznej szynki prosciutto. Kilka plasterków tej długo dojrzewającej wędliny o niepowtarzalnym smaku sprawi, że poczujemy się jak na wakacjach w Mediolanie. Warto dorzucić do tego również tradycyjny włoski ser – mozzarellę. Gdzie znaleźć najlepszą pizzę z prosciutto? Najlepiej we Włoszech, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, to Kraków może okazać się najlepszym miejscem na tego typu kulinarne odkrycia.
W Polsce niezwykle popularnym dodatkiem jest również kiełbasa i boczek. Te dwa znane w naszym kraju składniki znakomicie komponują się z ogórkiem kiszonym i cebulą. Kto nie ma ochoty na spróbowanie słynnego włoskiego dania w polskiej wersji, niech pierwszy rzuci kamieniem.
Mniej oczywiste (ale dalej bardzo smaczne) dodatki
Dobrym wyborem może okazać się także pizza z salami lub pepperoni. Oba składniki wyróżniają się bardzo ciekawym smakiem i znakomicie komponują się z innymi topowymi elementami. Salami jest zazwyczaj dużo bardziej delikatne i stonowane, pepperoni wyróżnia się natomiast ostrzejszym smakiem i bardziej wyrazistą, czerwoną barwą. To na co mamy dzisiaj ochotę?
Mimo, że mięso mielone regularnie gości na polskim stole, to na pizzy nie spożywamy go aż tak chętnie. Warto jednak odważyć się i spróbować kompozycji wprost z Meksyku: pizza z kukurydzą, czerwoną fasolą i ostrymi przyprawami wzorowana na smaku burrito lub chilli con carne to znakomity wybór dla każdego, kto lubi nieco bardziej wyraziste smaki.
Co wybrać? Oto jest pytanie…
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie mięso jest najlepsze. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę i jakie są nasze preferencje. Każda jest dobra, niezależnie od tego, czy spożywamy ją w lokalu, czy też korzystamy z usługi pizza na dowóz. Narobiliśmy Wam ochoty na włoski placek? No to nie ma na co czekać. Każda pizzeria przyjmie Was z otwartymi rękami i ugości jak umie najlepiej.
Może spodobać Ci się również:
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów materacy. Wybór tego idealnego do spania nie jest zatem sprawą łatwą. Materace różnią się od siebie nie tylko rozmiarem, ale i konkretnymi właściwościami. Warto…
Czytaj więcej