Owoce dla alergika – jakie wybrać i czego unikać?
Alergie wszelkiego rodzaju to plaga naszych czasów. Wpływ na to ma zanieczyszczenie środowiska, ale również nieodpowiedni tryb życia oraz żywienia. Alergie pokarmowe, skórne, a także układu oddechowego można eliminować dobrze określając alergen.
Sporo produktów spożywczych uczula, a wśród nich jest całkiem duża ilość owoców. Po zjedzeniu niektórych z nich powstają objawy takie jak swędzenie, obrzęki w jamie ustne, niestrawność, czy biegunka. Nie jest to domena tylko dzieci, choć w młodszym wieku alergie szybko się uwidaczniają i można szybko zdiagnozować co dziecko może jeść, a co z diety wyeliminować.
Nasz polski przysmak, czyli jabłka – czy są bezpieczne?
Niestety jabłka to owoce, które są jedną z najczęściej uczulających przyczyn. Dotyczy to szczególnie osób uczulonych na pyłki brzozy, czy jabłoni. W skrajnych przypadkach mogą nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Wśród objawów wymienić można biegunki i problemy pokarmowe.
Eliminując jabłka z diety, należy zastąpić je innymi owocami. W tym przypadku koktajl jagodowy, czy sok z żurawiny uzupełni w organizmie witaminy i inne składniki odżywcze. Jednocześnie może całkowicie być produktem całkowicie obojętnym alergologicznie.
Jakie jeszcze owoce mogą uczulać?
Naturalne soki owocowe lub koktajle z różnych owoców, to najzdrowsze elementy każdej diety. Rozpoznanie i wyeliminowanie z jadłospisu tych owoców, które wywołują alergię pozwala cieszyć się i smakiem i energią pozyskaną z natury. Warto więc wiedzieć, jakie owoce jeszcze mogą wywołać uczulenie.
Do nich należą zdecydowanie brzoskwinie, które są przyczyną dokuczliwych pokrzywek w obrębie jamy ustnej. Z innych owoców wywołujących objawy alergiczne można wyróżnić banany, pomarańcze i kiwi. To pozwala na takie dopasowanie diety, by z niej wyeliminować owoce cytrusowe.
Czy truskawki naprawdę są tak uczulające?
Słodycz truskawek, ich aromat i smak są legendarne. W Polsce jest to owoc rosnący przez kilkanaście tygodni, w zależności od obszaru kraju i zdecydowanie ma niebywałą rzeszę zwolenników. A jednak wiele osób musi obejść się smakiem, gdyż truskawki wywołać mogą szereg objawów uczuleniowych.
Na szczęście, ten problem może być skutecznie rozwiązany poprzez uodpornienie organizmu na truskawki. Odczulanie trać może kilka lat, a owoce należy dawkować od minimalnych ilości do racjonalnych, niewielkich porcji.
Przy owocach kluczowe jest ich pochodzenie, a to co uczula najbardziej, to chemia, którą się je konserwuje. Warto zwrócić uwagę na to, czy owoce są pryskane pestycydami. Większość tych bez chemii, jest mniej alergiczna i na pewno zdrowsza.
Może spodobać Ci się również:
Wśród owoców znaleźć można takie, które zdecydowanie powinny znajdować się w codziennej diecie. Dzięki swoim właściwością pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji, a często wspomagają leczenie niektórych schorzeń. Takim owocem…
Czytaj więcej