czwartek, 21 listopada 2024r.

Jaka kawa do ekspresu? Wybieramy dobre ziarna!

Jaka kawa do ekspresu? Wybieramy dobre ziarna!

Chcąc napić się kawy z ekspresu wybrać należy najlepszy produkt. Musi być dobrze zmielony i właściwie zaparzony. Absolutnie nie może być zwietrzały. Oczywiście wybierając gatunek wziąć pod uwagę należy dużo więcej kryteriów. Czym zatem kierować się, wybierając idealne ziarna?

Kawa do ekspresu, czyli jaka?

Warto wiedzieć, że na świecie wyróżnić można ponad 100 różnych gatunków kawy. Jednak wśród najpopularniejszych i powszechnie uprawianych wymieniamy arabikę oraz robustę. Czym różnią się oba te gatunki? Arabika jest znacznie słodsza, jednak droższa od robusty, przede wszystkim ze względu na trudności związane z uprawą. Natomiast robusta jest bardziej gorzka, ale za to tańsza. Zawiera też więcej kofeiny. Oba te gatunki najlepiej nadają się do przygotowania napoju.

Rodzaje kaw do ekspresu

Oba wymienione gatunki uprawiane są w różnych miejscach i w różnych warunkach. Dzięki temu na rynku dostępny jest szereg pysznych mieszanek. Każdy dobry sklep internetowy z kawą oferuje ich przynajmniej kilkanaście. Podać można tu kilka przykładów. Pierwszym jest Arabica La Sabrosa z Brazylii. To pyszna arabika. Najlepsza jest średnio palona i drobno zmielona. Charakteryzuje się aromatycznym i łagodnym smakiem. 

Polecić można również Tres Comas z Nikaragui. W tym przypadku także smak jest najlepszy, jeśli jest średnio palona. Powinna być średnio zmielona. Jeśli chodzi o robustę to wyróżnić można Sabor De La Victoria z Brazylii o smaku gorzkiej czekolady.

Kawa ziarnista do ekspresu

Ważnym jest, aby ziarna były świeże i przechowywane we właściwych warunkach. Dlatego warto zdobyć ulubiony gatunek swojej kawy, ale jeszcze nie palonej. Warto upalić ją samodzielnie w domu. Oczywiście nie każdy ma na to ochotę, ani odpowiednie umiejętności. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem jest zakup produktu w ziarnach. Pamiętać trzeba o tym, aby kawa mielona była zawsze dopiero tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu będzie miała idealny smak.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Warto jeszcze poruszyć temat doboru gatunku do ekspresu ciśnieniowego. Taka kawa powinna być przede wszystkim drobno mielona, w tym ekspresie bowiem przechodzi przez nią gorąca para wodna. Odpowiednie zmielenie jest warunkiem uzyskania idealnego smaku. Ma to także znaczenie w kontekście prawidłowego działania ekspresu ciśnieniowego.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file

Jakie centrum obróbcze do drobnych detali? Sprawdzamy zastosowanie tokarek CNC.

1 stycznia 2021

Obróbkę metalowych elementów znacznie ułatwią specjalistyczne urządzenia, które jednocześnie pozwalają na wykonanie kilku procesów technologicznych. Centra tokarskie świetnie nadają się zarówno do formowania,  czyszczenia, szlifowania, jak i wykańczania elementów z…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady