Pizza bianca – co to jest? W jaki sposób można ją przygotować?
Chrupiące ciasto z aromatycznym sosem pomidorowym i kilkoma dodatkami ubogaca stoły w wielu polskich domach. Pizza często zastępuje normalny posiłek i stanowi doskonałą przekąskę podczas imprez okolicznościowych. Mniej osób wie, że istnieje również wariant z białym sosem nazywany pizza bianca. Czym się on charakteryzuje? I w jaki sposób można go przygotować?
Pizza bianca nie ma sosu pomidorowego
W pierwotnej wersji wiele wariantów tej popularnej potrawy zawierało dodatek sosu przygotowanego na bazie krowiego mleka lub śmietany. Taka pizza w pewien sposób nawiązuje zatem do korzeni, a w niektórych regionach Włoch nadal kultywuje się tradycję jej spożywania i przygotowywania. Oprócz aromatycznego sosu pizza wzbogacona jest przez nieliczne dodatki, takie jak zioła, bazylię czy warzywa.
Pizza z krakowskich Bronowic typu bianca nie ustępuje walorom smakowym wariantom z sosem pomidorowym, choć ma ona nieco inny aromat. Biały sos nadaje ciastu delikatnej, kremowej konsystencji, w przeciwieństwie do ostrego wyrazistego smaku pizzy z sosem pomidorowym. Taki wariant idealnie łączy się z wieloma dodatkami, na przykład mięsem z kurczaka, warzywami zielonymi czy serem.
Z czego przygotowuje się aromatyczny sos?
Najczęściej wykorzystuje się w tym przypadku krowie mleko, które podgrzewa się z dodatkiem ulubionych przypraw i zagęszcza do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Niektórzy przygotowują sos również ze śmietany z dodatkiem sera żółtego, przez co zyskuje on bardziej delikatną konsystencję.
Do przygotowania domowej pizzy można zastosować gotowe sosy, które łatwo znaleźć w polskich marketach. Nie wymagają one dalszej obróbki i mogą być bezpośrednio nakładane na ciasto pizzy. Jeśli jednak liczymy na bardziej wyrazisty smak potrawy, warto przygotować sos samodzielnie ze świeżych składników.
Jak zrobić pizzę bianca?
Cały proces klasycznie rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Mąkę i wodę łączymy zatem z rozrobionymi w letniej wodzie drożdżami i dokładnie ugniatamy. Ciasto będzie gotowe wtedy, gdy przybierze charakterystyczną sprężystą strukturę i nie będzie przyklejać się do palców. Przed formowaniem placków powinniśmy jeszcze zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.
Po uformowaniu pizzy przystępujemy do jej dekoracji. Na samym początku rozsmarowujemy sos, a następnie układamy pozostałe dodatki. Tutaj mamy sporą dowolność i możemy wykorzystać takie składniki, które najbardziej przypadną nam do gustu.
Może spodobać Ci się również:
Stół to bardzo ważna rzecz w każdym domu. Brak tego mebla z pewnością utrudniłoby funkcjonowanie, co niestety wpływa w dużej mierze na komfort mieszkania. W sprzedaży dostępnych jest wiele ofert…
Czytaj więcej