Pizza domowa jak z pizzerii – na co zwrócić uwagę?
Nie zawsze mamy ochotę odwiedzić pizzerię, choć czasem nachodzi nas smak na ulubioną potrawę typu fast-food. Można ją jednak przygotować samodzielnie, przez co będziemy mieć większą kontrolę nad ostateczną formą i użytymi składnikami. Nie zawsze jednak udaje się przygotować idealne ciasto, dlatego dziś postanowiliśmy zebrać kilka wskazówek, które przybliżą wszystkich do osiągnięcia tego celu.
Spód pizzy to podstawa
Do przygotowania ciasta potrzeba kilku składników, takich jak mąka, woda drożdże i sól. Niemal każdy przepis zakłada użycie tych czterech komponentów, które mogą różnić się stosunkiem proporcji. Ważne jest, by stosować właściwą mąkę, która będzie dostosowana do wypieku pizzy. Zamiast typowego produktu pszennego można zastosować mąkę ziemniaczaną lub orkiszową.
Przed rozpoczęciem mieszania składników, dobrze jest rozmieszać drożdże w letniej wodzie. W ten sposób grzyby aktywują się i będą gotowe do pracy. Ciasto należy dokładnie ugniatać, by osiągnąć właściwą konsystencję. Następnie należy odczekać kilka godzin do wyrośnięcia. Później wystarczy rozwałkować placek o odpowiedniej grubości i przejść do nakładania dodatków.
Składników nigdy za wiele? Niekoniecznie…
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tradycyjne włoskie pizzerie serwują podstawowe warianty z kilkoma dodatkami? Nie chodzi tu bynajmniej o pewien rodzaj szukania oszczędności. Wynika to z faktu, że smaczna pizza dostępna na krakowskich Bronowicach nie wymaga wielu wyszukanych dodatków. W podstawowych włoskich wariantach na cieście ląduje sos pomidorowy oraz jeden lub dwa składniki, które dopełniają smak ciasta.
Przygotowanie pizzy nafaszerowanej różnymi składnikami również może przysporzyć trudności. Warzywa znajdujące się na cieście wydłużą okres pieczenia, przez zawartą w nich wilgoć. Z kolei nadmierna ilość sera oraz oliwy może sprawić, że ciasto będzie zbyt tłuste i ciężkie do zjedzenia.
Na co zwracać uwagę w trakcie pieczenia?
Ciasto możemy przygotować na standardowej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy. W obu przypadkach przed rozpoczęciem wypieku należy rozgrzać powierzchnię do właściwej temperatury. Nie powinniśmy układać ciasta na zimną blachę, gdyż może to zaburzyć smak pizzy.
Potrawę trzeba piec krótko, lecz w wysokiej temperaturze. Warunki domowe często nie pozwalają na osiągnięcie około 500 stopni jak w tradycyjnych piecach do wypiekania pizzy. Da się jednak przygotować ciasto, nagrzewając piekarnik do maksymalnych dostępnych wskazań.
Może spodobać Ci się również:
Dobra restauracja w hotelu jest miejscem, gdzie nie tylko goście są obsługiwani. Wykorzystanie jej potencjału również dla zewnętrznych klientów pozwala na pozyskanie renomy oraz poprawy sytuacji ekonomicznej hotelu i restauracji.…
Czytaj więcej