czwartek, 21 listopada 2024r.

Domowa pizza – co na wierzch smakowitego dania?

photo 1559978137 8c560d91e9e1ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

To uniwersalne danie podbiło serca konsumentów niemal na całym świecie. Chyba nie ma człowieka, który potrafiłby policzyć ile jest obecnie odmian pizzy serwowanych przez tradycyjne lokale. Teoretycznie proste danie składające się w głównej mierze z cienkiego placka daje szereg możliwości tworzenia nowych kombinacji i łączenia nietuzinkowych smaków. Które dodatki powinny znaleźć się na pizzy?

Sos pomidorowy albo co?

Na wierzch ciasta w pierwszej kolejności przeważnie ląduje sos pomidorowy. To produkt wytworzony z naturalnych lub przetworzonych owoców może też być wykonany na bazie koncentratu. Sos świetnie wzmacnia aromat pizzy i łączy ciasto z pozostałymi składnikami.

Nie w każdym przypadku występuje on jednak na wierzchu smakowitego dania. Pizza Bianca zamiast sosu pomidorowego zawiera specjalny produkt śmietankowy z dodatkiem oliwy z oliwek. Mamy również warianty, które nie są niczym smarowane, jedynie mocno zraszane oliwą z oliwek. Choć nadaje ona bardziej gąbczastą konsystencję ciasta, może także pozytywnie wpłynąć na aromat i smak.

Dodatki mięsne – które są najczęściej stosowane?

Podstawowym składnikiem pizzy na krakowskich Azorach są plastry szynki, salami lub bekonu. W niektórych wariantach można spotkać również kawałki kurczaka gyros czy mięso mielone. Trzeba jednak podkreślić, że jest to dodatek dość kaloryczny, dlatego nie powinniśmy stosować go w dużej ilości.

W innych regionach świata dodatki mięsne są nieco bardziej zróżnicowane. U naszych wschodnich sąsiadów bardzo często można spotkać pizzę z dodatkiem ryb, w tym tuńczyka. Z kolei Niemcy bardzo lubią pizzę serwowaną z owocami morza skropionymi sokiem z cytryny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zaczęli eksperymentować z innymi rodzajami mięsa i utworzyli własny, unikalny wariant.

Warzywa i przyprawy – które spotyka się najczęściej?

W klasycznej pizzy wegetariańskiej nie może zabraknąć brokułów, rukoli oraz plastrów marchewki lub innych warzyw korzeniowych. Bardzo często dodatek do pizzy stanowi także kalafior, cebula czy por. Niektóre warianty zawierają również suszone zioła, które wzmacniają intensywność aromatu.

Smak poprawiają liczne przyprawy. Oregano, bazylia, majeranek czy tymianek to podstawowe składniki tradycyjnej włoskiej pizzy. W niektórych wariantach stosowane są również grzyby, takie jak pieczarki, grzybki Mun czy trufle. Pizza nie może też obyć się bez sera – bardzo często smak dopełnia rozdrobniona mozzarella, która po wypieczeniu przyjmuje lepką kleistą konsystencję.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 2

Wybór drzwi zewnętrznych dobrze wygłuszonych

1 lutego 2021

Nie tylko studio nagrań ma wymagania dobrej izolacji akustycznej. Montaż odpowiednich warstw izolacji w ścianach, oknach oraz drzwiach ma tu kluczowe znaczenie. Tak się dzieje również w przypadku gabinetów lekarskich…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady